Vaxzevria (Cepivo AstraZenica COVID-19)

Cepivo proti COVID-19 AstraZeneca je sestavljeno iz drugega virusa (iz družine adenovirusov), ki je bil spremenjen tako, da vsebuje gen za sintezo proteinov virusa SARS-CoV-2. Ne vsebuje virusa samega in ne more povzročiti COVID-19. Na podoben način deluje tudi cepivo Janssen COVID-19 (Johnson & Johnson).
Cepivo proti COVID-19 AstraZeneca deluje tako, da telo pripravi na obrambo pred okužbo s koronavirusom SARS-CoV-2. Virus ima na svoji površini t.i. protein bodice (ang. spike protein), ki jih uporabi za vstop v telesne celice in povzročitev bolezni.
Ko oseba prejme cepivo, ta dostavi gen za protein SARS-CoV-2 v telesne celice. Celice nato uporabijo gen za proizvodnjo proteinov bodic. Imunski sistem bo te proteine nato prepoznal kot tuje in ustvaril protitelesa ter aktiviral celice T (bele krvne celice) za obrambo proti virusu.
Če pozneje cepljena oseba pride v stik z virusom SARS-CoV-2, bo imunski sistem virus prepoznal in bil pripravljen obraniti telo pred okužbo.
Adenovirus v cepivu se ne more razmnoževati ali povzročiti bolezni.

SESTAVINE:
– Šimpanzji adenovirus, ki kodira glikoprotein bodice (Spike glycoprotein) virusa SARS-CoV-2 (ChAdOx1-S)*.

– Etanol
– L-histidin
– L-histidinijev klorid monohidrat
– Magnezijev klorid heksahidrat
– Polisorbat 80
– Saharoza
– Natrijev klorid
– Dinatrijev edetat (dihidrat)
– Voda za injekcije

*pridobljen v gensko spremenjenih človeških embrionalnih ledvičnih celicah (HEK- human embryonic kidney) 293 s tehnologijo rekombinantne DNK

Vir:
https://www.jazmp.si/2021/02/01/cepivo-proti-covid-19-astrazeneca/
https://www.ema.europa.eu/en/documents/product-information/vaxzevria-previously-covid-19-vaccine-astrazeneca-epar-product-information_en.pdf

, , , , , , ,

Related posts

Latest posts