Sestava cepiva moderna (Spikevax Covid-19 cepivo)

Cepivo proti COVID-19 Moderna je cepivo za preprečevanje koronavirusne bolezni 2019 (COVID-19) pri ljudeh. Sestava cepiva moderna je podobna kot Comirnaty (Pfizer-BioNTech Covid-19) in vsebuje molekulo, imenovano informacijska RNK (mRNK), z navodili za proizvodnjo proteina virusa SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19. Ne vsebuje virusa samega in ne more povzročiti COVID-19.

Cepivo deluje tako, da telo pripravi na obrambo pred COVID-19. Vsebuje molekulo, imenovano mRNK, ki vsebuje navodila za izdelavo virusnega proteina bodice. To je protein na površini virusa SARS-CoV-2, ki ga virus potrebuje za vstop v gostiteljevo celico.

Ko oseba prejme cepivo, bodo nekatere njene celice prebrale navodila mRNK in začasno proizvedle omenjeni protein. Imunski sistem osebe bo nato ta protein prepoznal kot tujek in ustvaril protitelesa ter aktiviral celice T (bele krvne celice), da ga napadejo.

Če kasneje oseba pride v stik z virusom SARS-CoV-2, ga bo imunski sistem prepoznal in bo pripravljen telo braniti pred njim.

Sestava cepiva moderna: – m-RNK
– SM-102
– polyethylene glycol [PEG] 2000 dimyristoyl glycerol [DMG]
– DSPC (1,2-distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine)
– Holesterol
– Tromethamine
– Tromethamine hydrochloride
– Ocetna kislina
– Natrijev actetat trihidrat
– Saharoza

, , , , , ,

Related posts

Latest posts